Komkommerfestival 2017

Door: Natasja Scheerder via Stemvanmontferland.nl

DIDAM – Voor de vierde achtereenvolgende keer vindt op het terras van Jan&Jan in Didam het Komkommerfestival plaats. In de maanden juli en augustus is er elke zaterdagavond op het Lieve Vrouweplein een akoestisch of semi-akoestisch live optreden van lokale en regionale muzikanten. “Er komen dit jaar veel nieuwe artiesten”, belooft Juul Gesthuizen.

Zaterdag 1 juli wordt er om 21 uur echter afgetrapt met een oude bekende. Guus van Marwijk staat dit keer met zijn formatie KeysPlease op het podium. “We hebben Guus van Marwijk elk jaar nog gehad, maar hij komt altijd in een andere setting”, vertelt Gesthuizen. Met KeysPlease speelt hij verzoekjes van het publiek. Van the Rolling Stones tot Adele en van Billy Joel tot Acda & De Munnik.

Een week later is het de beurt aan Collin Hoeve. De status van deze Nijmeegse singer-songwriter groeit in rap tempo. Zijn carrière kwam in een stroomversnelling toen hij bij 3FM Serious Request het wereldrecord songs schrijven met 105 stuks in 24 uur. “Hij wisselt vrolijke uptempo liedjes af met ontroerende ballads”, weet Gesthuizen. “Tussendoor vertelt hij de verhalen achter zijn nummers.”

Topact tijdens het Komkommerfestival is Kaliber Light. Gesthuizen: “De muzikanten van Kaliber pelen dit keer akoestisch. Veel mensen kennen Kaliber als feestband op kermissen en schuttersfeesten, maar op 5 augustus laten de bandleden zien dat ze nog veel meer in hun mars hebben.”

Duo’s
Nieuwe duo’s zijn verder SHER en Ten Brinck Surquin. “Ten Brinck Surquin kregen we als tip. SHER heeft een keer opgetreden tijdens ons fooipotfeest”, zegt Gesthuizen. “Ze zijn maar met z’n tweeën, maar zetten de hele tent op zijn kop.” Op 29 juli, voor het schuttersfeest, is het duo op het terras van Jan&Jan te zien.”

Een andere vaste gast op het Komkommerfestival is Brood op de Plank. De Didamse band treedt zaterdag 19 augustus op. “Brood op de Plank is een garantie voor succes. Daarom vragen we ze elk jaar terug. Maar ook de andere avonden verwachten we weer een volle bak. Het festival wordt steeds populairder. Vorig jaar hebben we zelfs strobalen op het terras gezet om iedereen te laten zitten.”

Verder treden tijdens het Komkommerfestival JAAN (15 juli) en Marleen & Manuel (12 augustus) op. Ten Brinck Surquin staat op 26 augustus op het terras van Jan&Jan en op 22 juli is er een surprise act. “Die houden we nog even geheim.” Het Komkommerfestival is gratis toegankelijk.

komkommerfestival-2017