Recensie: Over de tong

Wauw! Blij met het goede juryrapport van "Over de tong" in De Gelderlander! Trots op ons team!

 

‘JAN & JAN HOUDT DIDAMSE TRADITIE IN ERE’

Huub Kerkhoffs – donderdag 21 november 2013, 10:53   –   Voor Over de tong gaan een verslaggever van De Gelderlander en een culinair expert anoniem uit eten in de regio. Deze week met een budget van niet meer dan € 35 per persoon, voor drie gangen exclusief drank. Ons oordeel over Jan & Jan in Didam.

Decennialang kon je niet om de naam heen. In Didam belandde je voor bruiloft, receptie, carnaval, vergadering, feestavond of een uitsmijter steevast bij Het Zwijnshoofd. Het roemruchte bedrijf is niet meer. Maar de traditie bleef. De ontmoetingsplaats luistert nu naar de naam Jan & Jan. Waar je ook lekker een vorkje zou kunnen prikken.

We nemen op deze kille herfstavond graag de proef op de som. Het etablissement is, pal aan de voet van de forse Mariakerk, niet te missen. Ondanks de wind en de natte kou branden op het imposante overdekte terras de kaarsjes en liggen er kussens en dekentjes op de stoelen. Enkel een verstokte roker vindt er deze avond op gezette tijden zijn heil. Maar het oogt uitnodigend en sfeervol.

Binnen is het behaaglijk. De ongedwongen mix van mogelijkheden die dit genre grand café biedt, zorgt voor een gezellig en niet hinderlijk rumoer. In die ‘huiskamer van Didam’ voelt eenieder zich snel op zijn gemak. Wij vinden er in elk geval snel een keurig gedekt tafeltje. Lopertje, kaarsje en veel variatie in (lekker zittend) meubilair. Een vriendelijk ratjetoe van modern en meer belegen interieur met een opvallend grote bar en een rijkelijk belegde leestafel.

De menukaart zie je niet over het hoofd. De selectie is ruim en gevarieerd, maar zo op het oog wat doorsnee. Voor ieders gading wat. Onverwacht is dan toch het kleine wildkaartje dat de aandacht trekt van mijn tafelgenoot de culinair gelouterde chef.

Onder het genot van bellen chardonnay Santa Catharina uit het Italiaanse Puglia (€3,50 per glas) kiezen we zorgvuldig drie gangen die het totaal van € 35 niet te boven gaan. Dat lukt opvallend snel. De culikenner kiest voor de wildbouillon die keurig met stokbroodjes voor € 5,75 op tafel komt. Hij is vol lof. “Mooi op temperatuur, goede zeer smaakvolle soep waar eigenlijk niets op aan te merken is.”

Diezelfde conclusie geldt de grote kom runderbouillon met seizoensgroenten (€ 5,25) die dampend voor mij staat. Uitstekend!

De bediening is deze avond vriendelijk, attent en informatief. Als we vragen naar suggesties voor de wijn bij het hoofdgerecht presenteert de jonge gastvrouw adequaat drie flessen die, zo leert onze snelle blik, geen van allen misstaan. We volgen haar suggestie voor de Spaanse Don Juan, een combi van tempranillo met een onderliggende garnacha van Campo de Borja (€ 3,20 per glas). Lekker volle ronde rode. De karaf ijswater vinden we later niet op de rekening terug.

Zelfs deze dinsdagavond is het druk bij Jan & Jan. Het dertigtal eters wordt echter op zijn wenken bediend. Zo verschijnt voor mijn eetpartner een dampend stoofpotje hazenpeper met veel goed bereid en lekker vlees van de hazenbout (€ 20,75). Op het bord onder meer rolletjes gebraiseerde andijvie in mager rookspek, lekker harde spruiten, rode kool, peertje van Gieser Wildeman, aardappeltaartje en watermeloen. Daarnaast voor ons beiden huisgemaakte appelmoes, met ui gebakken en gepeperde aardappeltjes, krokante frietjes, verse salade met goede dressing en verrassende spitskool in kerrie. Alles hoog op smaak en in ruime porties. De menukaart mag dan niet verrassend zijn; de uitvoering is het wél.

Surf en Turf heet het gerecht dat ik krijg voorgeschoteld. Een flinke goed gebakken kogelbiefstuk met eveneens uit de kluiten gewassen in tempurabeslag gehulde garnalen met een dikke en lekkere bearnaisesaus (€ 21,50). Vier sterretjes schitteren aan beide kanten van de tafel.

De nagerechten sluiten daar naadloos op aan. Voor de overzijde kennelijk à la minute afgebakken apfelstrudel (€ 6,95) met smaakvol kaneelijs, warme vanillesaus, partjes vijg en echt geslagen room. Ik smul van een moderne variant op de Charlotte russe (€ 7,50). Een traditionele lekker stevige vanillebavarois met lange vingers, slagroom en ijs van amarenen.

Met pittige goede koffie (€ 2 per kopje) evalueren we. Jan en Jan, de overleden vaders van het horeca-echtpaar Frank en Geerte Gesthuizen mogen tevreden zijn. Jan & Jan doet hun namen alle eer aan. De traditie leeft voort in Didam.

Prijs compleet diner voor twee personen, inclusief drank: € 85,10.

Link naar Gelderlander website